Prisen på el er historisk lav, og konkurrencen på elmarkedet er benhård. Netselskaberne i Danmark er underlagt stram økonomisk regulering. Alligevel efterlades læserne af dagens Politiken med et fejlagtigt indtryk af, at netselskaberne kan hæve prisen og have ubegrænset indtjening på elnettet. Det er forkert.
Siden 2007 er prisen for distribution af el gået fra 30,9 til 33,8 øre per kWh. Det skyldes, at netselskaberne i perioden har kabellagt 14.000 km luftledning, tilsluttet flere end 135.000 nye kunder, håndteret 90.000 solcelleanlæg og opsat 1.750.000 fjernaflæste elmålere. Det oplyser Dansk Energi i forbindelse med en artikel i Politiken, hvor man kan få indtryk af, at netselskaberne kan hæve deres priser efter for godt befindende. Det kan de ikke.
– Selskaberne er underlagt stram økonomisk regulering, og derfor kan prisen på transport af el kan ikke hæves, fordi selskaberne skulle ønske at tjene ekstra på nettet for at stille sig bedre i konkurrencen på andre markeder. Det tillader reguleringen og Energitilsynet ikke, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.
Hvert år investerer danske elnetselskaber mere end 2,2 milliarder kroner i nødvendig infrastruktur i hele landet. Dagbladet Politiken beskriver, hvordan nogle af de andelsejede netselskaber i Danmark også har valgt at investere overskuddet i at etablere fiberkabler særligt uden for hovedstadsområdet. En udvikling, der især er drevet af netselskabernes ejere, altså elforbrugernes, eget ønske.
– Det kommer efter, at en del af udkantsdanmark har været i risiko for at blive hægtet af den digitale udvikling. En udvikling, hvor kun en håndfuld eller to af de største byer kan tilbyde en kundemasse, som muliggør udvikling af teleinfrastruktur med et afkast, der normalt kræves. Her har de andelsejede selskaber valgt at bidrage til et mere lige Danmark, siger Lars Aagaard.
Det danske energisystem, der netop er kåret til det bedste i verden, forsyner danskerne med strøm i kontakten 99,99 procent af tiden til en pris, der ligger cirka 20 procent under EU-gennemsnittet. I dag er hovedparten af det danske distributionsnet ejet af elkunderne i fællesskab.
Siden 2004 er skatter og afgifter på en gennemsnitlig husstands elregning steget med 1251 kroner. Dansk Energi har i flere år efterspurgt en reform af de danske energiafgifter, så vi ikke længere beskatter den stadig grønnere strøm hårdere end gas og olie.
Kilde: danskeenergi.dk